torsdag 27 december 2007

Västerbottensostplättar

Yum!

Västerbottensostplättar är kanske inte världens allra mest nyttiga mat - men ack så goda!

Detta recept räcker till ungefär fyra personer, men jag brukar alltid göra lite mer. De har en tendens att gå åt.





Ingredienser
2 ägg
ca 50 g riven Västerbottensost
1 msk mjölk
2 msk vispgrädde
1/2 dl vetemjöl
två små, kokta och pressade potatisar
salt, vitpeppar, svartpeppar och smör


Garnering

Crème Fraiche, löjrom, hackad rödlök eller gräslök.


Gör så här
Knäck äggen, separera äggulorna från vitan och vispa sedan vitorna till hårt skum.
Gulorna blandas med osten, mjölken och grädde.
Blanda ner mjöl och potatis och vänd ner vitorna i smeten.
Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna [eller plättlagg om du är lycklig innehavare av en sådan] med smör och när smöret slutat fräsa lägg små klickar smet i pannan. Stek plättarna på båda sidor så att de får en gyllenbrun färg.

Servera med Crème Fraiche, rom och rödlök. Gott till är även en citronklyfta och en dillkvist.














Tips. Plättarna blir ju både roligare, godare och säkerligen även lite nyttigare om man har en hjärtplättpanna. Har man inte det så kan man köpa en. Tillexempel från Skeppshult.

1 kommentar:

Emily sa...

OH! hade inte jag varit på väg till götelaborg nu så hde jag genast susat till affären för lite västerbottenost. jag har typ drömt om de här plättarna sen du förklarade dem, så när jag kommer hem måste jag laga dem.
kittens!

p.s. loving the blog, mer bloging from you, baby sister!