
Ingredienser till 1 längd
25 gram jäst
50 gram smör
1.5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
1 krm salt
1 msk grovmald kardemumma
5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl valnötskärnor
1 dl hasselnötter
1 dl sötmandel
1 dl flytande honung
3 dl vispgrädde
Gör såhär:
Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm.
Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min)
Knåda degen på mjölat bord. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till ca 20 cm långa. Fläta ihop dem och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
Hacka under tiden nötter och mandel grovt. Blanda med honung. Sätt ugnen på 175°C.5. Fördela nötterna på semellängden när den jäst klart. Tryck till så att de fastnar. Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Ta ut och låt svalna. Vispa och toppa med grädde
bildkälla: www.metro.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar