torsdag 26 juni 2008

Lax med quinoasallad, limeyoghurt och baslilikaolja


















När jag ända är igång och slår slag för det ekologiska måste jag ju givetvis slå lite extra för Saltå Kvarn i Järna och deras underbara produkter som jag mer eller mindre är uppfödd på. De har gett ut en kokbok full med inspiration - Smaker från Saltå Kvarn - som kan beställas på deras hemsida. Här är ett exempel på underbar quinoasallad med lax!


Lax
4 laxfiléer
2 tsk socker
salt och peppar

Quinoasallad
3 dl quinoa
½ gurka
1 röd paprika
1 röd lök
2 dl bladpersilja
2 dl svarta bönor
2 msk olivolja
saft från en pressad citron
salt och peppar


Limeyoghurt
2 ½ dl turkisk yoghurt
saft och skal från 2 lime
salt och peppar


Basilikaolja
1 dl olivolja
1 knippe basilika med stjälkar
salt och peppar
rivet citronskal från en ekologisk citron

Gör såhär:
Koka quinoan. hacka gränsakerna fint och fräs dem hastigt i lite olivolja. Blanda den kokta quinoan med grönsaker, bönor och olivolja. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Blanda yoghurten man limeskal och limesaft. Smaka av med salt och peppar.

Salta och pappra laxen. Strö över lite socker och stek på medelvärme tills laxen är ganomstekt. Servera genast!

Inga kommentarer: