
Behold! Detta är utan tvekan världens godaste fisksoppa. Som alltid gick den hem även på nyårsaftton. Superenkel att göra eftersom man kan förbereda den flera timmar i förväg och sedan göra sista touchen innan gästerna kommer [om det nu kommer några gäster..hm].
Ingredienser:
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1/2 tsk fänkålsfrön
3 msk mjöl
1 l vatten
2 buljongtärningar fisk eller grönsaksbuljong
5 tomater
1 1/2 dl grädde
500g lax skuren i mindre bitar
300 g torsk eller annan vit fisk - också skuren i bitar
1 burk kräftstjärtar i lake
en skvätt vitt vin
citron
persilja
Gör så här:
Skålla tomaterna genom att lägga dem i en gryta och fylla upp med vatten precis så att det täcker. Salta lätt. Värm tomaterna till skalet spricker. Spola dem sedan i kallt vatten och dra av skalet. Finhacka tomaterna och glöm inte att ta bort den träiga biten där kvisten har suttit!
Hacka och fräs purjolöken och vitlöken i lite margarin. Sänk värmen och tillsätt saffran och fänkålsfrön, strö över mjölet och rör om. Häll över en skvätt vin. Ett par deciliter är lagom - resten får man dricka själv under tiden man lagar mat!
Häll i vattnet och lägg i buljongtärningarna, koka upp och låt koka i ett par minuter.
Lägg i de hackade tomaterna och häll i grädden, låt sedan soppan koka upp igen.
Lägg i fisken och koka i ytterligare en stund, tills fisken är klar.
[Så här långt går det jättebra att förbereda soppan, sedan är det bara att lägga i kräftstjärtarna precis innan servering]
Lägg slutligen i kräftstjärtar och persilja. Smaka av med lite pressad citron.
Aioli
4 vitlöksklyftor
1/2 tsk havssalt
2 äggulor
3 dl olivolja.
citron
Gör så här
Krossa vitlöken med saltet och lägg det i en bunke.
Rör i äggulorna och blanda i oljan lite i taget, i börja med att droppa under kraftig vispning tills aiolin är tjock och glänsande. Smaka av med citron. Detta recept ger ca 3 dl.
[Det får absolut inte komma med någon äggvita, för då går alltihopa åt skogen.]
Pst!
Receptet på soppan kommer egentligen från Anna Bergenströms kokbok Annas mat. En mycket bra bok, btw. Men givetvis har jag justerat det en aning...

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar