måndag 7 januari 2008
Fisksoppa med saffran
Behold! Detta är utan tvekan världens godaste fisksoppa. Som alltid gick den hem även på nyårsaftton. Superenkel att göra eftersom man kan förbereda den flera timmar i förväg och sedan göra sista touchen innan gästerna kommer [om det nu kommer några gäster..hm].
Ingredienser:
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1/2 tsk fänkålsfrön
3 msk mjöl
1 l vatten
2 buljongtärningar fisk eller grönsaksbuljong
5 tomater
1 1/2 dl grädde
500g lax skuren i mindre bitar
300 g torsk eller annan vit fisk - också skuren i bitar
1 burk kräftstjärtar i lake
en skvätt vitt vin
citron
persilja
Gör så här:
Skålla tomaterna genom att lägga dem i en gryta och fylla upp med vatten precis så att det täcker. Salta lätt. Värm tomaterna till skalet spricker. Spola dem sedan i kallt vatten och dra av skalet. Finhacka tomaterna och glöm inte att ta bort den träiga biten där kvisten har suttit!
Hacka och fräs purjolöken och vitlöken i lite margarin. Sänk värmen och tillsätt saffran och fänkålsfrön, strö över mjölet och rör om. Häll över en skvätt vin. Ett par deciliter är lagom - resten får man dricka själv under tiden man lagar mat!
Häll i vattnet och lägg i buljongtärningarna, koka upp och låt koka i ett par minuter.
Lägg i de hackade tomaterna och häll i grädden, låt sedan soppan koka upp igen.
Lägg i fisken och koka i ytterligare en stund, tills fisken är klar.
[Så här långt går det jättebra att förbereda soppan, sedan är det bara att lägga i kräftstjärtarna precis innan servering]
Lägg slutligen i kräftstjärtar och persilja. Smaka av med lite pressad citron.
Aioli
4 vitlöksklyftor
1/2 tsk havssalt
2 äggulor
3 dl olivolja.
citron
Gör så här
Krossa vitlöken med saltet och lägg det i en bunke.
Rör i äggulorna och blanda i oljan lite i taget, i börja med att droppa under kraftig vispning tills aiolin är tjock och glänsande. Smaka av med citron. Detta recept ger ca 3 dl.
[Det får absolut inte komma med någon äggvita, för då går alltihopa åt skogen.]
Pst!
Receptet på soppan kommer egentligen från Anna Bergenströms kokbok Annas mat. En mycket bra bok, btw. Men givetvis har jag justerat det en aning...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar