måndag 7 januari 2008

Linsgryta

En riktigt fab linsgryta som egentligen innehåller mest kikärter och är plättlätt att laga!
När jag gör den så räcker det som vanligt till ett helt kompani och ett par lunchlådor. Men jag antar att det i alla fall räcker till någonstans mellan 4 och 6 hungriga personer.

Receptet varierar såklart alltid efter vad som finns i skafferiet och lite beroende på om man orkar stå och blötlägga eller om man köper canned. burkat och klart. jag räknar typ efter burkar här
...det är nästan lättast så...förutom de gröna linserna som blir absolut allra godast om man kokar själv
- det behövs ingen blötläggning!

Har tyvärr ingen bild på denna, men det kanske kommer...


Ingredienser
2 burkar kikärter
2-3 dl gröna linser
2 burkar krossade tomater
1 stor gul lök
vitlök
olivolja
salt
spiskummin
chilipeppar
en aning tomatpuré
(créme fraîche)


Alternativ:
Annat som också är gott att ha i är - röda linser, stora cannellonibönor


Såhär gör du:

Förkoka de gröna linserna. Koktiden brukar vara runt 10 minuter, men om du är smart så kokar du dem bara i 7-8, så får de tillagas den sista tiden i grytan.

Hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja tills löken är mjuk. Lägg i kikärterna och fräs en stund. Krydda med spiskummin och chilipeppar. Häll i de krossade tomaterna och eventuellt lite vatten så att konsistensen inte blir för trög.
Låt grytan puttra en stund på medeltemperatur och smaka av med salt, spiskummin och tomatpuré.
Vill du lyxa till det lite extra så föreslår jag att du rör i en matsked crème fraîche precis innan servering.



Äta till?
Man kan givetvis äta grytan som den är. Gott till är en klick matlagningsyoghurt [eller créme fraîche - my god! min största last]och en bit bröd.
Vill man ha det hela lite matigare kan man med fördel koka lite jasminris.

Inga kommentarer: